Recept | Čokoládový dort s mascarpone a lesními plody

20150812

Lindu Lomelino a její práci naprosto miluju, určitě ji sledujte na jejím blogu Call me cupcake nebo ještě líp, pořiďte si jednu z jejích knih! Tenhle dort patří mezi ty úplně nejjednodušší, na přípravu celé oslavy, kde se slavily troje narozeniny jsem totiž měla jen půl dne, takže do ničeho složitějšího jsem se tentokrát pouštět nemohla, ale příště už si určitě pohraju víc. Co se týče obecně Lindiných receptů, tak je opravdu důležité držet se receptu. Rozhodně se nevyplatí nic nahrazovat nebo ubírat nebo si upravovat postup. Výsledek je ale vždycky úžasný a konkrétně tenhle dort je nejlepší čokoládový, jaký jsem kdy měla. Tak teď už dost kecání a jdeme na to!

Ingredience
1 hrnek hladké mouky
1/4 hrnku holandského kakaa
1/4 lžičky kypřícího prášku
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
100 g změklého másla
3/4 hrnku hnědého cukru
1 velké vejce
1 žloutek z velkého vejce
75 g rozehřáté hořké čokolády
1 lžičku vanilkového extraktu
1/2 hrnku mléka

250 g mascarpone
1/3 hrnku holandského kakaa
1/3 hrnku moučkového cukru
1 hrnek 40% šlehačky

300 g lesního ovoce
moučkový cukr

dortová forma o průměru do 20 cm
Postup
Zapněte troubu na 175°C a formu na dort si vymažte máslem a vysypte trochou mouky. V míse smíchejte, mouku, kakao, kypřící prášek, sodu a sůl a dejte stranou. Ve velké míse pak vyšlehejte cukr s máslem do světlé pěny. Přidejte vejce, žloutek, rozehřátou čokoládu a vanilkový extrakt a šlehejte do hladké směsi. Nakonec přidejte sypkou směs a mléko a pořádně promíchejte. Těsto nalijte do formy a pečte zhruba 30 - 45 minut, doba pečení záleží na velikosti formy, prostě do těsta zabodněte špejli a když ji vytáhnete a bude suchá, tak je hotovo.
Korpus nechte pořádně vychladnout, nejdřív jej nechte volně stát a když dosáhne pokojové teploty, tak ho dejte ještě do ledničky. Krém si připravíte tak, že vyšleháte mascarpone s kakaem a moučkovým cukrem do krému a nakonec přidáte tekutou šlehačku a znovu pořádně vyšleháte. 
Pak už jen dort rozřízněte, naplňte 1/2 krému, přidejte ovoce, přiklopte druhou půlkou a znovu navršte druhou polovinu krému a ozdobte ovocem. Nakonec dort ještě lehce poprašte moučkovým cukrem.
My jsme na dort ještě vyrobili číslovku s věkem všech oslavenců. Určitě si tenhle dort udělejte a pochlubte se, jak dopadl. Dobrou chuť!

3 comments

  1. Dort vypadá báječně a recept je jednoduchej, určitě vyzkouším :)

    ReplyDelete
  2. Zkusila jsem dort a vyšel parádně - díky!!! Byl výborný!

    ReplyDelete

Děkuji za komentář!

Latest Instagrams

© Poslední nok. Design by Fearne.